Munck

BUSINESS INTELLIGENCE – MÅLET VAR AT VENDE 80/20-REGLEN PÅ HOVEDET

Munck Gruppen a/s er vokset betydeligt, siden det første selskab i gruppen blev etableret i 1988. Det hele begyndte med asfalt og omhandler i dag hele 6 datterselskaber, blandt andet Munck Forsyningsledninger a/s, Munck Havne & Anlæg a/s samt en virksomhed i Polen.

Mange medarbejdere og flere forretningsområder stiller selvklart store krav til økonomistyring og rapportering. Indhentning af data fra Dynamics AX og tastearbejde havde således primo 2013 nået et niveau, hvor Anders Winther Pedersen, Intern Projektleder i moderselskabet, Munck Gruppen a/s, sammen med Økonomichef, Johnny Bang Hansen, i Munck Forsyningsledninger a/s valgte at stoppe op for at gøre status.

”Vi kiggede hinanden i øjnene – nu skulle vi have en hudløs ærlig vurdering af, hvor meget tid der gik med dataindsamling i forhold til databearbejdning,” fortæller Anders Winther Pedersen.

Resultatet var, ikke uventet, at man i koncernen brugte 80 procent af tiden på at indsamle data, og bare 20 procent af den dyrebare tid gik på at bearbejde det indsamlede datamateriale.

”Det har været tung proces at generere rapporterne, og det tog for lang tid at få resultaterne,” fastslår Johnny Bang Hansen.

Disse tørre facts gav næring til målet, som blev sat for det kommende projekt: De to tal skulle byttes om, så 20 procent af tiden fremover vil blive brugt på at indsamle data, hvorimod 80 procent at tiden allokeres til bearbejdning af datamaterialet. Hurtigt overblik over økonomien, nem adgang til tal og mulighed for at dykke ned i de enkelte poster, dét var, hvad Munck-økonomifolkene ønskede.

Og det skulle foregå stille og roligt – ét skridt ad gangen – så forståelsen for systemet kunne vokse indefra. ”Vi har lagt vægt på at finde værdi i løsningen, at afsløre sammenhænge som ikke tidligere var synlige, via et værktøj der analyserer og aktiverer data, gemt i virksomhedens forskellige forretningssystemer,” siger Anders Winther Pedersen.

Løsningen til disse udfordringer blev BI-kuber, leveret af Datacon, hvor første step var en finanskube, og næste step er en projektkube. Muncks ERP-system, Dynamics AX, er den primære datakilde til kuberne.

FØRSTE DELMÅL ER NÅET

Første step med implementering af finanskube er tæt på afsluttet. Økonomichefen er meget tilfreds og mener, at målet om 20/80-forholdet mellem indsamling og bearbejdning af data er nået.

”Med kuberne har vi resultaterne med det samme og kan i princippet arbejde med dem i det øjeblik, der klikkes på musen. Vi er meget tilfredse, og der åbner sig flere og flere muligheder, vi ikke selv har kunnet tænke os til inden,” siger Johnny Bang Hansen.

Begge er de overbeviste om, at der ligger flere ekstragevinster i BI-løsningen, ikke mindst i projekt-kuben, som vil blive forløst i samarbejde med Datacon. ”Datacon har nogle superdygtige specialister, der kan vise os vejen fra kuben over i Excel,” lyder det samstemmende.

EXCEL – EN VELKENDT BRUGERGRÆNSEFLADE

I Munck ønsker man, at tal fra kuberne præsenteres i Excel, så det danner grundlaget for den måde, der fremadrettet arbejdes med økonomi på. Økonomichef, Johnny Bang Hansen, sammenligner med husbyggeri – det er vigtigt, at fundamentet er i orden.

”Muligheden for at arbejde videre med udtræk fra kuberne i Excel er rigtig stærkt, fordi Excel for os er en velkendt brugergrænseflade, hvor vi har styr på at validere kvalitet og datadisciplin, inden vi eventuelt går videre med et mere avanceret BI-system.”

Og der er store forventninger til næste skridt, som er projektkuben – ”her hopper vi helt ned i suppedasen,” lyder det fra Økonomichefen, der isoleret set er på vej til at gøre sig selv arbejdsløs, fordi tiden til dataindsamling er blevet kraftigt minimeret.

”Nu får mine kolleger og jeg meget mere tid til at skabe værdi og handle proaktivt,” siger han og forklarer, at den nye og hurtigere indsigt skal gøre dem bedre til at se, hvor kæden hopper af, at opdage det i tide og finde løsninger, der bringer virksomheden videre.

”I vores branche sker der hele tiden ting, vi ikke kan være på forkant med. Det kan fx være en forkert sammensætning af materiale i et givent projekt, der opdages via de nye analysemuligheder, eller det kan helt enkelt være, at det bliver klart, at det er tilstrækkeligt at bruge en lille lastbil frem for en stor.”

Samlet set giver det et bedre overblik, færre tastefejl og flere detaljerede oplysninger, også på tværs af afdelinger.

BUSINESS INTELLIGENCE (BI) ER FOR ALLE

Mange virksomheder, der er på udkig efter et BI-system, oplever at der bruges uforholdsmæssigt meget tid på analyser og rapportering. BI-løsninger som Muncks frigiver tid i kraft af let adgang til alle virksomhedens data, hvilket gør det nemt at arbejde med og analysere tallene.

BI-kuberne kan præsenteres i andre front-end-værktøjer end Excel, og man er dermed stillet frit i forhold til den fremtidige BI-vej. Men Excel vil ofte være en god måde at drage erfaringer med BI på, fordi investeringen er overskuelig, og fordi Excel er en velkendt brugergrænseflade for de fleste virksomheder.

Det er heller ikke forbeholdt store virksomheder som Munck Gruppen a/s at have gavn af kuber. Selv små virksomheder kan med fordel investere i en business intelligence-løsning.

”Mange af vores kunder er i begyndelsen tøvende over for kuberne, men da investeringen er beskeden, og det er let at komme i gang, prøver flere det af. Min erfaring er, at alle, der bruger det i dag, er glade for at arbejde med det,” siger Mikkel Sjørslev, Konsulentchef hos Datacon.

LÆS HELE HISTORIEN

Munck logo

PROFIL

Munck Gruppen består af flere forskellige selskaber, der beskæftiger sig med alt fra produktion af asfalt, til at bygge veje, havne, forsyningsledninger, infrastrukturelle opgaver og meget mere.

Munck er stiftet i år 1988 og beskæftiger i dag ca. 1500 medarbejdere, hvilket gør dem til en af de allerstørste entreprenører i Danmark.

https://www.munck.dk/

Mikkel Sjørslev

Mikkel Sjørslev
Konsulentchef Øst

T: +45 28 101 474
Send en mail til Mikkel

Flere Cases:

Prodan

MÅLET ER AT SPARE TID I HELE PRODUKTIONSFORBEREDELSEN Datacon havde sin næsten daglige gang i Prodan i en periode på tre måneder. Og bag det

OK Snacks

IT, DER SKUBBER TIL KULTUR OG ORGANISATION, BANER VEJEN FOR FREMTIDEN Hos OK Snacks har man erkendt, at man skal kravle, før man kan gå,

Interstil BI

BEDRE REDSKAB, BEDRE ANALYSE, BEDRE OVERBLIK ”Vi kan ikke levere en vare, når den er på et skib midt i Det Indiske Ocean på vej

Interstil

FRA SKRÆDDERSYET CONCORDE XAL TIL MICROSOFT DYNAMICS AX 2012 MED UDVIKLINGSPOTENTIALE Når man igennem flere år har udviklet og tilpasset it-systemet til sin virksomhed, i

Skal Datacon hjælpe med dit næste projekt?

Send os en besked

Hvad kan vi hjælpe med?

Send os dine spørgsmål eller kommentarer her: