Hvornår er dit ERP-system dødt?

At have det rette ERP-system til din virksomhed, er en utrolig vigtig faktor i den daglige drift af din virksomhed og ikke mindst de fremtidige forretningsmuligheder.

Et forældet ERP-system kan betyde langsomme og dyre processer, samt at du begrænser dine muligheder for videreudvikling af forretningen, og dermed taber konkurrenceevne.

Dødsspiralen:

Omvendt kan et dynamisk og moderne ERP-system betyde højere besparelser, højere effektivitet og fleksibilitet til at kunne følge med tidens teknologier og muligheder, der i sidste ende resulterer i en højere indtjening.

Hos Datacon har vi igennem mere end 30 år arbejdet med implementering af ERP-systemer i både små og store virksomheder, og derfor ved vi om nogle, hvor vigtigt det er at have et ERP-system, der passer til dit behov.

Vi har set mange tegn på systemer der begrænser virksomheder, i stedet for dét som ERP-systemer reelt er til for: At give virksomhederne det bedste værktøj til at drive deres forretning fremad.

I denne artikel har vi derfor samlet de kendetegn, som du skal være opmærksom på, når du vurderer om dit ERP-system er forældet – og dermed er til fare for din forretning.

Lad os starte med at opridse tegnene på hvornår et ERP-system er teknisk dødt:

 • Når det ikke længere supporteres og videreudvikles af leverandøren. Det gælder fx Microsoft XAL, som en del virksomheder stadig kører på, selvom Microsoft besluttede at stoppe videreudviklingen af systemet helt tilbage i 2004. Det betyder ikke nødvendigvis at systemet ikke længere kan bruges, men er bestemt noget man skal være opmærksom på ifht. hvilke manglende muligheder det kan give på sigt – eksempelvis i form af integrationer med nye systemer eller tillægsløsninger
 • Når der ikke længere findes folk, der kan vedligeholde, supportere og videreudvikle det. Dette gælder Microsoft-partnere, hvor det generelt bliver sværere at finde kompetencer, jo ældre systemet er og derved hvor lille en efterspørgsel der fremadrettet bliver. Hos Datacon har vi konsulenter der har været med i årtier og stadig mestrer ældre versioner, men der er generelt en større nedgang i antallet af personer der kan dette
 • Når det ikke længere kan afvikles på den tekniske platform
 • Når det ikke længere kan håndtere nødvendige datamængder eller brugere

HVORNÅR ER ET ERP-SYSTEM REELT “DØDT”?

Det er jer, der bestemmer om – og hvornår – jeres ERP-system er dødt – medmindre det rent faktisk er teknisk dødt. Derfor er den tekniske levetid faktisk relativ uinteressant, da den kan være meget lang og under alle omstændigheder ganske synlig.

Hvad der egentlig er relevant, er den forretningsmæssige levetid!

Den kan være langt kortere end den tekniske levetid, men er oftest et holdningsspørgsmål. Lad os så komme nærmere ind på hvad det konkret betyder. Det korrekte svar på om dit ERP-system er dødt, er derfor:

Hvis ERP-systemet ikke er med til at videreudvikle og digitalisere din forretning, er det dødt!

Ganske enkelt. Et ERP-system skal gøre dig i stand til at være fleksibel, og kunne følge med tidens teknologier og muligheder.

Et ERP-system må aldrig blive en begrænsning for, hvad du ønsker at gøre med din virksomhed!

Systemet skal kunne vokse og tilpasse sig, i takt med at både virksomheden og omverdenen udvikler sig. Derfor er en investering i dit ERP-system, en investering i virksomhedens fremtid.

Stil derfor dig selv dette spørgsmål:

Støtter mit ERP-system op om vores målsætninger og strategi, både de nuværende og fremtidige? Og sågar bare vores daglige behov og ønsker?

Hvis svaret er nej, skal du kigge efter en nyere version eller foretage tilpasninger omgående.

Du bør ikke lave din strategi efter dine nuværende it-muligheder, men bestræbe dig efter at dine it-muligheder skal kunne følge med og støtte op omkring din strategi.

Kort sagt: ERP-systemet skal understøtte jeres forretningsprocesser og ikke omvendt.

HVAD DIT ERP-SYSTEM SKAL KUNNE I PRAKSIS:

For at effektivisere dine arbejdsprocesser og give dig fleksibilitet til at kunne følge med omverdenen, skal dit system gøre dig i stand til blandt andet at:

 • Minimére andelen af administration og dobbeltarbejde
 • Få et større overblik over og indsigt i din forretning
 • Være en fælles database for alle i virksomheden, der skaber et bedre samarbejde på tværs af afdelinger
 • Øge dine medarbejderes produktivitet
 • Give dig mulighed for at samle alt din vigtige data på ét sted
 • Komme dig til stor gavn, når du skal træffe vigtige beslutninger om den videre udvikling af din virksomhed
 • Gøre integrering med andre systemer nemt
 • Kunne understøtte og anvende nye teknologier, der letter adgangen til nye forretningsmæssige muligheder
 • Anvende funktionalitet, der understøtter gældende lovgivning – eksempelvis i forhold til den nye persondataforordning

Hvis du ikke kan genkende særlig mange af ovenstående fordele, så er dit ERP-system nok ikke det rette. Du bør derfor stærkt vurdere hvorvidt du skal opgradere til et nyt system eller tilpasse dit nuværende.

Ikke nok med, at du går glip af større besparelser, så mister du i værste fald endnu mere vækstpotentiale fremadrettet, fordi du ikke er i stand til at udnytte de forretningsmuligheder, et moderne ERP-system giver dig.

 

HVORFOR DIGITALISERING – OG DERMED ET MODERNE ERP-SYSTEM – ER SÅ VIGTIGT:

KONTAKT OS FOR YDERLIGERE INFORMATION

Hvis du har lyst til at inddrage en sparringspartner, når du skal vurdere om dit ERP-system er forældet, står Datacon altid til rådighed.

Udover de kendetegn vi har givet dig i denne artikel, har vi udviklet en række koncepter, hvor vi kan vurdere hvorledes dit ERP-system er forældet. Det gælder:

 

Health Check

Mange virksomheder oplever at bruge megen uproduktiv – og ofte unødvendig – tid på eksempelvis:

 • Håndtering af opgaver i forskellige it-systemer
 • Fremskaffe beslutningsrelevant information
 • Dobbeltindtastninger og manuelt rutinearbejde

Datacons Health Check identificerer forretningsprocesser, som med fordel kunne understøttes – eller understøttes bedre – af it-systemer. Der kan være tale om it-systemer, der allerede findes i virksomheden eller it-systemer, der findes på markedet.

Health Checket er for virksomheder, der ønsker en systematisk gennemgang af it-understøttelsen af forretningsprocesser, udført af erfarne forretningskonsulenter med ”friske øjne”. Målet er at opnå en mere effektiv hverdag.

Health Checket består af et indledende møde, hvor forretningsprocesser afgrænses, samt en on-site analyse. Outputtet er en Health Check-rapport med forslag og anbefalinger.

Læs mere om konceptet her.

Performance Check

Når brugerne klager over dårlig performance i deres ERP-system, kan der være mange årsager til problemet. Der kan altid investeres i mere hardware, opgraderes til nyere versioner eller foretages et re-design af koden i applikationen. Men hvor gemmer problemet sig?

For at svare på dette spørgsmål, har Datacon udviklet et Performance Check, hvor vi hjælper med at pinpointe de områder der med færrest mulig ressourcer løser dine udfordringer.

Vores performance check består blandt andet af:

 • Afdækning af de områder/funktioner der er hårdest ramt
 • Gennemgang af infrastruktur
 • Overordnet gennemgang af kodetilpasninger for udvalgte områder/funktioner

På baggrund af Performance Checket, modtager du en rapport med anbefalinger til hvordan dine udfordringer kan løses.

Læs mere om konceptet her.

 

Business Review

Når alt er til åben diskussion, har du behov for et Business Review. Et Business Review vil ofte være relevant, hvis du står i overvejelser om, hvorvidt en opgradering af jeres ERP-system er nødvendig – og i så fald til hvilken version. Business Review består af en dags on-site møde med blandt andet:

 • Afdækning af virksomhedens langsigtede målsætninger og strategier
 • Afdækning af visioner og ønsker omkring fremtidig it-løsning
 • Afdækning af nuværende ”pains” inden for de forskellige procesområder

Outputtet af et Business Review, er en Business Case med blandt andet:

 • Ledelsesresumé
 • Begrundelser for it-projekt
 • Forventet udbytte af en ny løsning
 • Tidshorisont
 • Omkostninger

Læs mere om konceptet her.

DER ER ALTID 4 MULIGHEDER

 • At gøre ingenting – forblive på nuværende version og køre videre
 • At beholde din nuværende version med tilpasninger/forbedringer
 • Opgradere til en nyere version af Dynamics AX
 • Opgradere til nyeste version – Microsoft Dynamics 365

I TVIVL OM HVAD DU SKAL?

En opgradering vedrører fremtiden, ikke fortiden – og er en strategisk beslutning. Fortæl os om jeres fremtid, og vi skal fortælle om – eller snarere hvornår – I skal opgradere!

Kontakt os i dag enten via telefon eller e-mail, og lad os hjælpe dig med at træffe det rigtige valg for din virksomhed.

Hvad kan vi hjælpe med?

Send os dine spørgsmål eller kommentarer her: