Supercomputere - HPC

Specialister på supercomputere

Datacon er Supercomputer eller High Performance Computing (HPC) leverandør med eget specialistteam. HPC er brugen af parallel behandling for at køre avancerede applikationsprogrammer effektivt, pålideligt og hurtigt. Udtrykket gælder især for systemer, der fungerer over en teraflop eller 1012 floating-point operationer i sekundet. (http://en.wikipedia.org/wiki/flops).
 
Syddansk Universitet: Ny supercomputer bringer Danmark op i top-100 i verden
DTU Fysik: Rå regnekraft kalder på tæt sparring og rådgivning

Processorkraft & hastighed

De mest almindelige brugere af HPC-systemer er forskere, ingeniører og akademiske institutioner. Nogle offentlige organer, især militæret, er også afhængige af HPC til komplekse applikationer, hvor der anvendes højtydende systemer med skræddersyede komponenter. Efterspørgslen efter processorkraft og hastighed vokser støt, hvorfor HPC er mere og mere interessant for private virksomheder af alle størrelser, der har krav om ekstremt høj ydelse fx ved transaktionsbehandling og Data Warehouse. 

Niels Bohr Institutet: Hvad kan man få for 1,5 millioner kroner?

To forskellige måder at tilgå HPC

Elefantvejen er Symmetric Multi Processing (SMP)-maskiner. SMP-maskiner kører på et enkelt operativsystem, med en centraliseret delt hukommelse (Main Memory) samt to eller flere processorer. Hver processor har typisk højtydende RAM direkte tilknyttet, der fungerer som lokal cache, for at optimere processorydelsen og mindske trafik på systembussen.

Myrevejen består af klynger med op til flere hundrede servere (HPCC), hvor man parallelisere data-tråde, via eksempelvis Message Passing Interface (MPI), så jobbet bliver skåret op i små bidder. Hver enkelt server beregner sin egen lille del af jobbet og melder resultatet ind til en masterserver, som stykker det hele sammen igen. 
  

Martin Ravnkilde Schjørring
Key Account Manager
T: +45 20 424 000
Send en mail til Martin
 

It-infrastruktur